Eet- en drinkproblemen komen zowel bij kinderen als bij volwassenen voor. Bij jonge kinderen kan men denken aan onvoldoende kracht om te zuigen of slikken, problemen met kauwen, moeite met drinken uit de borst/fles, neurologische afwijkingen of moeite met drinken uit een beker. De logopedist zorgt ervoor dat de mondfuncties om goed te kunnen zuigen, kauwen en eten zich ontwikkelen en herstellen.
Bij ouderen/volwassenen denken we aan het uitvallen van mondfuncties met betrekking tot het kauwen of slikken na een hersenbloeding of beroerte. Slikstoornissen kunnen ontstaan door veranderingen in de structuren van de mond, keel en het strottenhoofd. Er kunnen problemen ontstaan in de aansturing van de spieren of er kan een plaatselijke beschadiging zijn. Regelmatig verslikken is een veelvoorkomende klacht. Hiernaast komen klachten als ‘het eten blijft hangen’, hoesten of een globusgevoel (brok in de keel) regelmatig voor.
Elke allround logopedist behandelt eet- en drinkproblemen bij volwassenen. De logopedist oefent de mondfuncties (trainen van specifieke spieren) en leert waar nodig compensatiestrategieën aan om het slikken veilig te laten verlopen. Het doel van de interventie is het verminderen van het risico op verslikken, het verbeteren van de voedingstoestand of het met meer plezier eten en drinken. De resultaten van de behandeling zijn afhankelijk van de aard en de ernst van de stoornis. Soms blijven er bepaalde beperkingen bestaan, waardoor een bepaalde voedselbereiding noodzakelijk is.
De behandeling van eet- en drinkproblemen en/of slikstoornissen bij jonge kinderen wordt preverbale logopedie genoemd. Alleen een gespecialiseerde logopedist behandelt eet- en drinkproblemen bij zeer jonge kinderen (baby’s).